GODIŠNJICA SCHUMANOVE DEKLARACIJE / Danas obilježavamo Dan Europe. U Zagrebu vas čeka niz događanja

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Schumanov prijedlog smatra se početkom današnje Europske unije koja je nedavno obilježila i 20. obljetnicu najvećeg proširenja

9.5.2024.
12:36
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

U četvrtak 9. svibnja obilježavamo Dan Europe na koji se svake godine slavi mir i jedinstvo u Europi. Datum obilježava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije koja je iznijela ideju o novom obliku političke suradnje u Europi te stvorila temelje za stvaranje ujedinjene Europe kao područja blagostanja, mira i trajnih vrijednosti demokracije, ljudskih prava i solidarnosti.

Schumanov prijedlog smatra se početkom današnje Europske unije koja je nedavno obilježila i 20. obljetnicu najvećeg proširenja. Godine 2004. Uniji se pridružilo čak 10 zemalja, a znamo da je posljednja, 2013. godine, pristupila Hrvatska. Naša zemlja danas je i članica schengenskog prostora i eurozone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine Uniju čekaju i novi izbori za Europski parlament koji će se kod nas održati 9. lipnja.

Image
LISTE PREDANE, POČINJE KAMPANJA /

Donosimo sve što trebate znati o izborima za Europski parlament

Image
LISTE PREDANE, POČINJE KAMPANJA /

Donosimo sve što trebate znati o izborima za Europski parlament

Izazovi pred Europom

Međutim, posljednjih je godina teško slaviti mir u Europi dok znamo da na kontinentu traju ratna zbivanja, iako ne u samoj Europskoj uniji. Ruska invazija na Ukrajinu, koja je započela prije više od dvije godine, ponovno je dovela rat na europsko tlo, dovodeći u pitanje dugogodišnja uvjerenja o sigurnosnoj strukturi na kontinentu. Među izazovima su i klimatske promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, Unija mora biti spremna dočekati sve europske nacije koje se žele pridružiti europskoj obitelji i koje dijele naše vrijednosti, s otvorenošću i podrškom, kao što je to činila u prethodnim proširenjima koja ovih dana obilježavamo, ističu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Europsko vijeće je u ožujku 2024. donijelo odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, a 2023. je dano zeleno svijetlo za pregovore s Ukrajinom i Moldavijom.

Niz događanja

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i ove godine obilježava Dan Europe prigodnim programom koji počinje svečanim koncertom u zagrebačkom Paviljonu na Zrinjevcu, a koji će izvoditi Zagrebački orkestar ZET-a i Orkestar mladih glazbenika. Oko Paviljona te u sjevernoj aleji Zrinjevca bit će postavljena izložba najvažnijih hrvatskih projekata financiranih iz fondova EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedničko obilježavanje Dana Europe u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i veleposlanstvima država članica, održat će se na Europskom trgu, s početkom u 12.30 sati uz niz aktivnosti, plesnih nastupa, panela i prikazivanja kratkih filmova iz država članica EU. Svečani govori povodom proslave Dana Europe na programu su u 16 sati.

Ujedno, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kroz projekt EUROPA U KINU ove godine donosi projekcije šest europskih filmova povodom Dana Europe, od 8. do 10. svibnja 2024. godine. U Kinu Metropolis, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i u KIC-u održavat će se besplatne projekcije filmova, priopćili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJ VIDEO: Mojmira šokirana potezom hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo