PRVA SJEDNICA VLADE / Plenković nije mogao, a da ne spomene Milanovića: 'Izbori su bili na rubu regularnosti'

Na sjednici Vlade prvi su put sudjelovali i novi ministri

20.5.2024.
11:13
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković okupio je ministre na prvoj sjednici nove Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Na sjednici Vlade prvi će put sudjelovati i ministri iz redova Domovinskog pokreta - Josip Dabro, Ivan Šipić i Ante Šušnjar te Tonči Glavina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su jutros preuzeli ministarstva. Novi ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Josip Dabro promašio je put kojim treba ići, ali na kraju se snašao. Slično kao i Šušnjar, novi ministar gospodarstva koji je krivo skrenuo, ali bio je u društvu već starog znalca, ministra Beroša pa je otišao za njim.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Počela je sjednica Vlade na kojoj se prvo obratio premijer Plenković. Zahvalio je većini u hrvatskom Saboru koja im je dala povjerenje prošlog petka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nas obvezuje, ali velika nam je čast još jednom raditi za Hrvatsku."

Pozdravio je nove članove Vlade, a zahvalio se onima koji više nisu u ministarstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo u petak predstavili hrvatskoj javnosti i zastupnicima program naše treće Vlade koji je sinteza političkih programa stranaka koje su sudjelovale u izbornoj utakmici, a koje su sada dio parlamentarne većine. Taj program je sadržajan, realan, ambiciozan i kvalitetan u pogledu zajedničkih ciljeva za Hrvatsku, hrvatski narod i naše gospodarstvo", rekao je.

Dodao je da se sastoji od pet programskih područja. "Kao što smo rekli želimo uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i suverenu Hrvatsku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako u iduće četiri godine žele dosegnuti 80 do 82 posto prosječne razvijenosti EU-a. Podsjetio je na dizanje kreditnog rejtinga zemlje i rekao kako želi ići i korak dalje te prijeći u kategoriju koja počinje slovom A.

Također je istaknuo da je cilj Vlade podići plaće, ali i broj zaposlenih te je najavio i dizanje mirovina, naknada za novorođenčad te roditeljskih i socijalnih naknada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković najavio je da će se izraditi novi ZKP i kako će se raditi na borbi protiv korupcije. U sljedećih 60 dana napravit će se nacionalni programi vezani za nacionalne manjine, poručuje.

Osvrnuo se na parlamentarne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovi parlamentarni izbori bili su nam, zbog protuustavnoga ponašanja Milanovića na rubu regularnosti i nekih oporbenih stranaka koje su ga podržavale, no unatoč tome, većina hrvatskih građana podržala je smjer zemlje upravo onakav kakav smo mi željeli i politiku koju smo mi vodili i dali su nam povjerenje", dodao je.

Od svih članova Vlade traži maksimalan angažman, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo