Legenda živi vječno: 'Umro je čovjek, rodio se mit'

Prije točno 19 godina na današnji dan u tragičnoj prometnoj nesreći preminuo je velikan hrvatske i europske košarke Dražen Petrović.

7.6.2012.
16:14
VOYO logo

Španjolski sportski dnevnik košarkaškog Mozarta opisuje kao "jednog od najvećih talenata u povijesti europske košarke" i naziva ga "strojem za koševe" za kojeg "riječ poraz nije postojala u riječniku".

Opisuje se Draženov košarkaši put od Šibenke, preko Cibone, Real Madrida, te se ističu njegove zasluge za krčenje puta europskim košarkašima prema uspjehu u NBA ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europa je za njega bila premala, a nakon što su ga draftirali Portland Trail Blazersi 1986., napokon je otišao u NBA ligu 1989. Prilagodba je bila teška. Tada su igrači koji su prelazili Atlantik imali reputaciju mekih igrača i loših braniča. Bilo teško slomiti te predrasude. Naposlijetku je Dražen uspio, ali učinio je to nakon tradea u New Jersey Netse. 23. siječnja 1991. godine promjenom kluba je Petrovićeva američka priča dobila zamah. Vrhunac je dosegnut odabirom u treću NBA petorku 1993.", piše Marca, koja ističe i Petrovićeve uspjehe kako s reprezentacijom bivše Jugoslavije, tako i činjenicu da je bio predvodnik hrvatske reprezentacije koja se u finalu Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine suprotstavila originalnom "Dream Teamu" s Jordanom, Birdom i Magicom Johnsonom.

"Na vrhuncu karijere, u trenutku kad je idoliziran od navijača i hvaljen od struke, Petrovićev se život ugasio 7. lipnja 1993. godine. Prije 19 godina umro je čovjek, ali rodio se mit. Bio je najbolji europski košarkaš u povijesti, a njegova će legenda živjeti vječno", zaključuje Marca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo